"Sam cukier" to dość nietypowa książka. Można powiedzieć, że podzielona jest na dwie części.
Pierwsza cześć jest pełna obrazków i pokazuje pod jakimi postaciami kryje się cukier, co powoduje, gdy często się z nim spotykamy oraz do czego można wykorzystać go w sposób, który nam nie szkodzi.
Druga część natomiast jest w pewnym sensie uzupełnieniem tej pierwszej, gdyż jest to zbiór pytań i odpowiedzi, nawiązujących do obrazków z pierwszych kilkunastu stron. Autorka odpowiada na pytania takie jak: co to jest cukier, skąd bierze się cukier, dlaczego lubimy cukier. jak wygląda cukier, czy cukier jest zdrowy, ile energii potrzebujemy, co się dzieje gdy jemy za dużo cukrów, co to jest cukrzyca.
Polecam najpierw zapoznanie się rodzica z częścią drugą, a następnie obejrzenie pierwszej części wraz z dzieckiem w celu powtórzenia wszystkich przeczytanych informacji.
Książka ta jest pozycją obowiązkową w edukacji zdrowotnej. Jako, że cukier jest jednym z głównych sprzymierzeńców próchnicy, to idealnie wpisuje się też podczas edukacji traktującej o zdrowiu zębów."
lek. dent. Karolina Krawczyk
Informacje dodatkowe:
Oprawa: Twarda
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 40